کرم ضد آفتاب چیست؟
کرم ضد آفتاب یک محصول موضعی محافظت از پوست در مقابل نور خورشید است که بخشی از اشعه ماوراء بنفش خورشید (UV) را جذب یا منعکس می کند و بنابراین به محافظت در برابر آفتاب سوختگی کمک می کند و مهم تر از همه از سرطان پوست جلوگیری می کند. کرم های ضد آفتاب به صورت لوسیون، اسپری، ژل، فوم، پودر و دیگر محصولات موضعی تولید می شوند. استفاده از این کرم ها به همراه دیگر وسایل محافظتی مانند لباس های پوشیده، کلاه، آفتابگیر، دستکش، عینک و … توصیه می شود
استفاده از ضدآفتاب یک ضرورت است و دلایل زیادی برای استفاده از آن وجود دارد از جمله:
احتمال ابتلا به سرطان پوست را کاهش می دهد : استفاده روزانه از کرم های ضد آفتاب، چه در معرض نور آفتاب باشید و چه در سایه باشید، خطر ابتلا به سرطان پوست را کاهش می دهد. حتی اگر هوا ابری یا بارانی باشد، باز هم می توانید دچار آفتاب سوختگی شوید. خورشید همیشه در طول روز در آسمان است، اگرچه ممکن است شما آن را نبینید ولی حتماً از آسیب های اشعه های آن در امان نخواهید بود.
به جلوگیری از پیری پوست کمک می کند : یکی از مهم ترین علل پیری زودرس قرار گرفتن در معرض نور خورشید است. هیچ کس پوستی سفت و چرم مانند نمی خواهد بنابراین برای جلوگیری از پیری زودرس و چین و چروک از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. کرم ضد آفتاب هم چنین به ایجاد یکنواختی در پوست کمک می کند و از آسیب های ناشی از نور خورشید که می تواند باعث تغییر رنگ، بروز لکه های قهوه ای و لکه های پیری شود، جلوگیری می کند.
شما را در برابر اشعه مضر فرابنفش محافظت می کند : در تمام طول زندگی درباره تخریب لایه ازن شنیده ایم. لایه ازن سپر محافظ ما در برابر نور خورشید است. از آنجایی که میزان حفاظتی این لایه کم شده است، روزانه اشعه های مضر بیشتری از خورشید به پوست ما می رسند.
کرم ضد آفتاب از انواع پوست محافظت می کند : هرچه رنگ پوست شما تیره تر باشد، ملانین بیشتری در پوست شما وجود دارد که مقداری از آن را در برابر آفتاب سوختگی از پوست محافظت می کند، اما کافی نیستند و شما همچنان باید از پوست خود در برابر اشعه های مضر UV محافظت کنید. هرچندکه افراد دارای پوست روشن بیشتر در معرض آفتاب سوختگی و ابتلا به سرطان پوست هستند، با این حال افرادی که رنگ پوست تیره دارند نیز در معرض خطر سرطان پوست هستند و اغلب سرطانی که آن ها ایجاد می کنند بدتر است
بسیاری از ما ضد آفتاب را به عنوان کرم محافظتی برای پوست می دانیم و از اینکه چه انواعی دارد، بی اطلاع هستیم. کرم های ضدآفتاب به سه نوع فیزیکی (معدنی)، شیمیایی تقسیم می شوند:
ضد آفتاب فیزیکی: ضدآفتاب هایی که از فیلترهای فیزیکی به عنوان اصلی ترین ماده فعال در آن ها استفاده می شود، ضدآفتاب های فیزیکی نامیده می شوند و گاهی به آن ها کرم های ضد آفتاب فیزیکی یا معدنی هم می گویند. کرم های ضد آفتاب فیزیکی با جذب، بازتاب و پراکندگی اشعه UV از سطح پوست عمل می کنند. مواد موجود در این کرم های ضد آفتاب، سپر محافظتی روی پوست ایجاد می کنند.
هنگامی که اشعه ماوراء بنفش به پوست برخورد می کند، از این سپر رد نمی شود که در واقع کرم ضد آفتاب مانع از نفوذ آن به پوست می شود. هر چند تمام اشعه ها پراکنده نمی شوند، ولی بسیاری از آن ها تحت تأثیر قرار می گیرند.
دو فیلتر فیزیکی در تهیه ضد آفتاب های فیزیکی استفاده می شوند که هر دو از مواد معدنی ساخته شده اند: اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم
ضدآفتاب شیمیایی: ضدآفتاب هایی که از فیلترهای شیمیایی به عنوان اصلی ترین ماده فعال آن ها استفاده می شود، ضدآفتاب های شیمیایی نامیده می شوند و گاهی به آن ها کرم ضد آفتاب ارگانیک هم می گویند.
اصطلاح «کرم ضد آفتاب شیمیایی» ممکن است گیج کننده باشد اما به طور گسترده در صنعت تولید محصولات بهداشتی استفاده می شود. از نظر فنی، همه چیز در این سیاره از مواد شیمیایی (به جز نور و برق) تشکیل شده است. در واقع همه چیز یک ماده شیمیایی است! کرم های ضد آفتاب فیزیکی نیز از مواد شیمیایی ساخته شده اند.
کرم های ضد آفتاب شیمیایی با جذب انرژی اشعه ماوراء بنفش و تبدیل آن به گرمای پراکنده در پوست عمل می کنند. برخی از رایج ترین فیلترهای شیمیایی عبارتند از: آووبنزون، اکتینوکسات، اکتوکریلن و اکسی بنزون
ضد آفتاب فیزیکی و شیمیایی چه تفاوت هایی دارند؟
کرم های ضد آفتاب شیمیایی حاوی ترکیبات آلی مانند اکسی بنزون، اکتینوکسات، اکتیسالات و آووبنزون هستند. کرم های ضد آفتاب شیمیایی جذب کننده اشعه ماوراء بنفش هستند زیرا به پوست نفوذ می کنند. کرم های ضد آفتاب فیزیکی حاوی مواد معدنی فعالی مانند دی اکسید تیتانیوم یا اکسید روی هستند که با نشستن در روی پوست، باعث پراکنده شدن پرتوهای مضر UV از آن می شوند.
نکات مثبت ضدافتاب شیمیایی :
برای محافظت از پوست به مقدار کمتری از آن نیاز است.
لطیف تر است و راحت تر روی پوست پخش می شود.
نکات منفی:
قبل از شروع به اثرگذاری حدود ۲۰ دقیقه زمان نیاز دارد.
احتمال ایجاد حساسیت و سوزش پوست به دلیل ترکیبات متعدد به منظور دستیابی به طیف وسیع حفاظت در مقابل UVA و UVB در آن بیشتر است.
هرچه SPF کرم ضد آفتاب بالاتر باشد، احتمال تحریک برای انواع پوست های حساس بیشتر است
در معرض نور مستقیم UV سریعتر کم اثر می شود، بنابراین به دفعات بیشتری باید استفاده شود.
ممکن است منافذ پوست های چرب را مسدود کند.
نکات مثبت ضدافتاب فیزیکی:
از پوست در برابر اشعه UVA و UVB محافظت می کند و در گروه ضد آفتاب های طیف وسیع قرار دارد.
به محض استفاده، از پوست در برابر نور خورشید محافظت می کند و نیازی به صبر کردن نیست.
در معرض اشعه ماوراء بنفش مستقیم بیشتر دوام می آورد، اما زمانی که مرطوب می شود یا پوست عرق می کند، دوام نمی آورد.
کمتر احتمال دارد باعث تحریک و سوزش روی پوست شود.
احتمال گرفتگی منافذ پوست در آن کمتر است و برای پوست های مستعد آکنه ایده آل است.
ماندگاری بیشتر
نکات منفی:
به راحتی از روی پوست پاک می شود، بنابراین بیشتر نیاز به استفاده مجدد دارد.
ممکن است یک رد سفید از خود روی پوست به جا بگذارد.
اگر درست استفاده نشود، می تواند محافظت کمتری داشته باشد زیرا اشعه UV می تواند بین مولکول های کرم ضد آفتاب نفوذ و وارد پوست شود.